بحران گاز و انرژی در اروپا

موج نواسانات شدید انرژی در سال گذشته 2022 اروپا، آسیب های بسیاری را به این قاره وارد کرده است در حالی که اروپا خود واردکننده عمده انرژی است.

با توجه به اهمیت این موضوع اتحادیه اروپا در حال تشکیل ائتلافی برای کنترل نوسانات قیمتی گاز در بازار آتی است و مکانیسم جدیدی را ارزیابی می‌کند تا مانع از نوسانات شدید قیمتی شود.

هرچند کاهش واردات نفت از روسیه، شوک کاهش عرضه اوپک و محدود شدن واردات نفت از کردستان عراق، تامین نفت این اتحادیه را دچار اختلال کرده است.

اتحادیه اروپا در تلاش است رقابت میان خریداران گاز را کاهش دهد. هرچه تعداد شرکت‌کنندگان بیشتری در این رقابت وجود داشته باشد، شانس یافتن معاملات گاز بیشتر است. پس از آنکه کاهش عرضه گاز از جانب روسیه موجب نوسان شدید قیمت گاز شد، دولت‌ها مجبور به حمایت مالی از برخی از شرکت‌ها شدند. باید دید که آیا خریداران کلیدی گاز مانند یونیپر اس‌ای آلمان تا انجی اس‌ای فرانسه از این ابزار استفاده خواهند کرد یا خیر و این خریدان چه مقدار می‌تواند بزرگ باشند. هرچند بعضی از محققان انرژی این ابزرا را یک ابزار سیاسی خوانده اند.

در این میان اتحادیه اروپا تصمیم گرفته تا مناقصات بیشتری را سازماندهی کرده و دولت‌ها را به جمع‌آوری ۱۵ درصد از ذخایر زمستانی خود ملزم کند.

پس از تکمیل فرایند مناقصه، اتحادیه اروپا انتظار دارد اولین قراردادها با عرضه‌کنندگان، از ایالات متحده تا خاورمیانه و آفریقا، در محدوده ماه ژوئن 2023 امضا شود. برخی از کشورهای غیر عضو اتحادیه اروپا از جمله اوکراین نیز برای شرکت در این ائتلاف دعوت شده‌اند. به هرحال همچنان درباره آنکه ابزار جدید چگونه عمل خواهد کرد، شک‌ و تردید وجود دارد. «کیم تالوس» - مدیر مرکز تولان برای قانون انرژی - گفت: اگر خریداران بزرگ و فروشندگان بتوانند برای قیمت‌های بهتر به طور مستقیم مذاکره کنند، چرا باید از مکانیسم جدید اتحادیه اروپا استفاده کنند؟ مگر آنکه الزامی برای خریداران ملی به وجود بیاید.

آنچه تاکنون مشخص است، الزام به تجمیع تقاضا برای کشورهای عضو اتحادیه اروپا اعمال خواهد شد و این الزام برای شرکت‌ها نیست.

پس از جنگ روسیه کار اتحادیه اروپا برای تامین انرژی سخت‌تر شده است. علاوه بر گاز، تحریم واردات نفت روسیه از طریق دریا از جانب اروپا فرایند واردات نفت اروپا را دچار مشکل کرده و با از دست دادن منابع دائمی نفت روسیه، اروپا اکنون با از دست دادن منابع نفتی که از شمال عراق وارد می‌کرد و شوک کاهش عرضه اوپک پلاس دست و پنجه نرم می‌کند.

جریان واردات نفت اروپا از روسیه بیش از یک میلیون بشکه در روز کاهش یافته است. محدودیت اروپایی‌ها در تامین نفت، اکنون با متوقف شدن صادرات نفت عراق از یک بندر ترکیه بیشتر شده است. محدودیت عرضه اوپک هم کار را سخت‌تر می‌کند. گریدهای روسی و عراقی نفت دارای چگالی و کیفیت گوگرد نزدیکی هستند و پالایشگاه‌های آسیایی به ویژه چین تقاضای این مدل نفت که به نفت ترش معرف است  را افزایش داده و برخی تحلیلگران ایجاد رقابت برای خرید نفت ترش میان اروپایی‌ها و آسیایی‌ها را پیش‌بینی می‌کنند.

محدودیت‌های ایجاد شده قیمت نفت ترش را افزایش داده است و حتی گریدهای بصره عراق که به خاطر سطح گوگردشان تخفیف زیادتری در مقایسه با سایرین داشتند به محدوده‌ای رسیده که از نظر تاجران، گران است.

 

 

 

  • کلید واژگان
  • کالای-صنعتی-پیمانکاری-ایران-مازاد-پروژه-ایران-معاوضات-بین-المللی-حقوقی-صندوق-ضمانت-ایران-اتاق-بازرگانی-ایران-صادرات-کشورهای-حاشیه-خلیج-فارس

نظرات کاربران

یرای ثبت نظر وارد شوید