بنزین سهه نرخی خواهد شد؟
افزایش قیمت بنزین در ایران با نظریه های مختلفی به چالش کشیده شده است. نائب رئیس مجلس آقای نیکزاد در یک مصاحبه تلویزیوونی خطاب به دولت اینگونه اعلام کرد: در حال حاضر نه اجازه افزایش قیمت بنزین را می دهیم نه اجازه واردات ۶ میلیارد دلار بنزین را!
دولت بدون نظر مجلس نمیتواند این کار را انجام دهد.
این صحبت های جنجالی در پی آزادسازی واردات بنزین سوپر توسط بخش حقوقی که مورد تائید وزارت نفت هم قرار گرفته است و فروش آن با نرخ وارداتی پیش آمده است که دولت در سال آینده با افزایش قیمت بنزین طرح های خود را پیش خواهد برد.
لذا بنزین سوپر وارداتی با نرخ آزاد بین المللی عرضه خواهد شد و جزئیات آن به زودی اعلام می گردد و در این اتفاق احتمال می رود که در ماه های آینده بنزین سه نرخی گردد. با توجه به ناترازی مصرف بنزین و انرژی در ایران، دولت طرح و برنامه ای برای افزایش قیمت بنزین دارد که توسط نمایندگان مجلس در جلسه لایحه بودجه مطرح شده است و این تصمیم جدی دولت به زودی اتفاق خواهد افتاد. البته تمامی ابعاد باید مورد بررسی قرار بگیرد از جمله بررسی سایت های قیمتی، غیر قیمتی، افزایش بهره وری، واردات خودرو، توسعه حمل و نقل عمومی و افزایش ظرفیت تولید و ...
احمدی، رئیس کمیسیون انرژی مجلس گفت: در رابطه با قیمتها در بودجه بحث نمیشود، قیمتها به خود دولت واگذار شده است، در مواد مختلف است و میتواند تصمیم بگیرد و سیاست گذاری کند. هرچند با وارد کردن بنزین سوپر، دولت توانست مقداری فشار بر مردم وافرادی که از نظر مالی اقتصاد ضعیفی دارند را حل کند که این موضوع باعث شد که دولت دیگر سراغ افزایش قیمت بنزین نرود و در حال حاضر دولت بحثی هم برای افزایش قیمت بنزین ندارد.
حال با توجه به مباحث بالا که آیا به زودی تغییر سه نرخی افزایش بنزین را شاهد خواهیم بود یا دولت تصمیم برای افزایش قیمت ندارد باید منتظر بمانیم که مجلس چه تصمیمی میگیرد. البته این مساله نه تنها الان بلکه در دوره قبل هم رای نگرفت. مجلس و کمیسیون انرژی به دنبال بهینه سازی انرژی هستند نه افزایش قیمت و سیاست های قیمتی آن. یکی از طرح های بیان شده این است که به جای کارت سوخت از کارت بانک حساب استفاده شود و چنانچه مالک خودرو به پمپ بنزین مراجعه کرد نیازی به کارت سوخت نداشته باشد. سهمیه بنزین به ازای هر کارت ملی انجام نمیشود و فقط به هر مالک خودرو تعلق می گیرد.
ایران در بحث هدر رفت انرژی، سومین کشور در دنیا می باشد حتی به نسبت کشورهای کمتر توسعه یافته هم عقب هستیم که باید مدیریت و برنامه ریزی های خاصی در بحث مصرف انرژی ایجاد شود.
احمدی، رئیس کمیسیون مجلس بیان داشت: باید راندمان تولید را بالا ببریم و ناوگان حمل و نقل عمومی با ماشین های فرسوده که قرار بوده سال ها پیش از رده خارج شون، مصرف انرژی را مدیریت کنیم.
مصرف نامتعارف سوخت با انجام برنامه هایی پیگیری می شود از جمله اینکه مراکز مختلف که متولی بهینه سازی انرژی هستند باید مبلغی را به حساب بهینه سازی واریز می کردند که عمل نکردند و یا اینکه دستگاه هایی که باید سهمشان را بپردازند انجام نشده است. اقدام دیگر مبحث امکانات و نیروگاه هاست. در کنار این اقدامات نامه ای به وزیر نفت و وزیر نیرو نوشته شده است که اقدامات و عملیات و فعالیت هایی را که در راستای بهینه سازی مصرف سوخت دارند را گزارش دهند.
وی گفت: در قانون بودجه ۱۴۰۲ تبصره یک به منظور تسهیل تأمین مالی و اجرای طرح پروژههای بهینه سازی مصرف انرژی به دولت اجازه میدهد که از طریق وزارت نفت حساب بهینه سازی مصرف انرژی را ایجاد کند. اما این حساب ایجاد شده چون بصورت جزیره ای می باشد و خروجی خاصی نداشته و بارها دعوت کرده ایم که اقداماتتان را در این زمینه ارائه دهید، اما نتوانستهاند اقدام قابل توجهی را ارائه دهند.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس گفت: یکی از مواردی که برای مصرف بهینه سازی انرژی مدنظر هست این می باشد که شرکت های خصوصی واردات بخاری هایی با راندمان بالا و مصرف سوخت کمتری را انجام دهند اما به دلیل بهانه های مخلتف که تولید داخلی داریم و ... نتوانستیم در این زمینه موفق عمل کنیم.
لذا برای کنترل ناترازی انرژی در ایران راه هایی که کم هزینه باشد و ما را به نتیجه زودبازده برساند، افزایش بهره وری از پالایشگاههایی است که الان داریم که میتوانیم راندمانش را بالا ببریم و تولید بیشتری به ما بدهد. در کنار این اتفاق می توانیم انرژی های تجدیدپذیر خورشیدی و بادی و ... را فعال تر کنیم. ناوگان حمل و نقل به روزرسانی شود و کیفیت خودروها بالاتر برود که قرار بوده سال های قبل انجام شود ولی انجام نشده است.
حتی اگر واردات خودرو اجرا شود رقابت با خودروسازان داخلی پیش می آید که کیفیت ها را به سمت و سوی بهینه سازی پیش ببرند و بخشی از مشکلات را کم کنیم.
در حال حاضر نزدیک به دویست و چهل و سه پیشنهاد به کمیسیون انرژی رسیده است که قسمتی مربوط به برق، نفت و گاز و ... می باشد که بخشی از آنها به تصویب رسیده اند و این نشان می دهد که کمیسیون انرژی در زمینه بهینه سازی انرژی تلاش های گسترده ای را داشته و همچنان پیگیر است.
نظرات کاربران