تاثیر جنگ بر روند افزایش قیمت و تولید نفت جهانی
افزایش قیمت نفت جهانی با حمله ایران به اسرائیل
درگیری و تنش های اخیر مهرماه 1403 بین ایران و اسرائیل نسبت به حملات به حزب الله تاثیرات چشمگیری بر روی قیمت نفت ایران و جهان ایجاد کرد بطوری که نسبت به 4 روز پیش از این ماجرا قیمت نفت 3 درصد افزایش پیدا کرد و کارشناسان آمریکایی اعلام کرده اند که انتظار می رود افزایش قیمت نفت، منجر به افزایش بهای بنزین در این ایالات می شود.
با وجود تحریم های متعدد علیه ایران در طی سال های اخیر که ایران را با محدودیت های بسیاری مواجه کرده است این نگرانی همیشگی را برای کلیه کشورها وجود بیاورد که عبور نفتکش ها از تنگه هرمز که بیش از 15 درصد نفت دنیا را به خود اختصاص داده است، می تواند از سمت تهران اختلال ایجاد کند و نگران کننده باشد.
همچنین تنش های بین ایران و اسرائیل می تواند ترانزیت نفت خام از مسیر کانال سوئز را هم تحت تاثیر خود قرار دهد چه بسا که حمله حوثی های یمن اختلالات بسیاری را در اوایل حمله اسرائیل به غزه، ایجاد کرده بود.
با بالا رفتن قیمت نفت جهانی آمریکا میزان عرضه خود را افزایش داده است اما این ماجرا نمیتواند بطور کامل اختلالات قیمت نفت جهانی را جبران کند.
تیموتی فیتزجرالد، استاد اقتصاد بازرگانی در دانشگاه تنسی آمریکا در گفتگو با ایبیسی نیوز اعلام داشته است: (( اگر هر دو طرف تنشها را کاهش دهند، قیمت نفت خام میتواند به سرعت به وضعیت قبل از حمله ایران در روز سهشنبه بازگردد. چرا که هیچ ضرورت پایداری برای ادامهدار بودن افزایش قیمت وجود نخواهد داشت.))
آنچه پس از حملات ایران به اسرائیل انتظار می رود این است که ممکن است اسرائیل درصدد تلافی باشد و زیرساخت های نفتی ایران را هدف قرار دهد که این اتفاق می تواند تمام خاورمیانه را دچار اختلال های جدی کند و بر روند بازارهای بزرگ انرژی تنش های بسیاری را وارد سازد.
آنچه در مسائل گذشته نشان داده است این بوده که هر تنش در خاورمیانه بر افزایش قیمت نفت تاثیر گذاشته است. اگز تنش ها زیاد شود یا تنگه هرمز بسته شود قطعا با افزایش قیمت نفت جهانی چشمگیری مواجه خواهیم شد. حال باید متظر بمانیم که در روزهای آینده کشورهای نفتی ازجمله عربستان نسبت به تولیدات نفتی خودشان چه تصمیماتی را میگیرند.
هرچند اگر زیرساخت های نفتی ایران با حمله اسزرائیل دچار مشکل شود کشور ایران به شدت با بحران های نفت و بنزین روبرو خواهد شد.
نفت کالای سیاسی
از آنجایی که نفت یک کالای سیاسی به حساب می آید بعید میرود که تنش های منطقه افزایش یابد. هرچند ممکن است این تنش ها و تاثیرات آن بر بازار نفت جهان بین 20 روز تا 1 ماه ادامه داشته باشد اما مجدد قیمت نفت به روال قبل برخواهد گشت. در نهایت ثبات قیمت نفت به وضعیت های سیاسی و بین المللی کشورهای تولید کننده نفت بر میگردد و در این میان کشورها در وهله اول به فکر منافع خودشان هستند و بر آن اساس پیش می روند. بنیامین نتانیاهو بعد از حملات موشکی ایران به خاک این کشور اعلام تلافی کرده است و تهران هم بیان داشته که هرگونه حرکتی از سمت اسرائیل صورت بگیرد به شدت بیشتری پاسخ خواهد داد. این در حالی است که ایران 4 درصد تولید نفت دنیا را در اختیار دارد. هرچند اوپک می تواند با افزایش تولید و عرضه نفت قیمت نفت را کاهش دهد اما قطعا هریک از کشورها به خطر افتادن منافع خود را ببینند کوتاه خواهند آمد و به دنبال راهکارهای دیگری برای پیشبرد اهداف سیساسی خود خواهند بود.
سازمان اوپک با توجه به میزان عرضه و تقاضا می تواند تولید نفت را افزایش بدهد اما این تصمیم مقطعی خواهد بود و از آنجایی که اختیار تام ندارد نمی تواند نفت را به هر قیمتی که دلش بخواهد بفروشد بلکه باید طبق قوانین و چهارچوب های مسایل بین المللی انرژی این کار را انجام دهد.
پیش بینی حمله اسرائیل به ایران و زیر ساخت های نفتی ایران می تواند بسیار عواقب وحشتناکی را در پی داشته باشد و اسرائیل تمام قدرت سیاسی، اقتصادی و نظامی ایران را می سنجد و در حال حاضر این احتمال بسیار ضعیف است که به پایگاه های نفتی ایران حمله داشته باشد.
نظرات کاربران