کسری 12 میلیارد دلاری در وزارت صمت

کسری 12 میلیارد دلاری در آذر ماه 1402 در وزارت صمت که نیازمند ورود رئیس جمهور برای این چالش زدایی می باشد.

محمدرضا فروتن رئیس بانک مرکزی در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در خصوص سیاست‌های ارزی اعلام کرد تا ابتدای دی ماه امسال (1402)  31 میلیارد و 400 میلیون دلار ارز به وزارت صنعت، معدن و تجارت تخصیص یافته است و این وزارت صمت است که باید برای مصارف خود اولویت‌بندی داشته باشد.

در حالی که زیرمجموعه های وزارت صمت امسال به نسبت سال گذشته بیشتر از سهمیه ارزی خود استفاده کرده اند و عملاً تخصیص‌های بیشتر ارز در حوزه کالاهای مرتبط با وزارت صمت از جمله لوازم خانگی، قطعات خودرو، موبایل، ماشین‌آلات و... امکان‌پذیر نیست.

بررسی ها حاکی از آن است که تجارت خارجی کشور درگیر مسایل چالش زدایی شده است که ابتدایی‌ترین اثر آن تراز منفی 12 میلیارد دلاری است. با توجه به کم‌سابقه بودن این تراز در آذر امسال و مسئله تعویق در تخصیص ارز جهت واردات کالای ضروری، مقامات ارشد دولت از جمله رئیس‌جمهور بایستی درخصوص شناسایی ابعاد این مسئله و برخورد با مقرره‌های رانتی مرتبط با موضوع ورود کنند.

آنگونه که به نظر می رسد طبق هشدار قبلی رئیس بانک ملی مرکزی در حوزه تخصیص ارز چالش هایی وجود دارد که متاسفانه نظارتی بر آن نیست ...

بر این اساس از یک سو رویه انحصاری واردات در مقابل صادرات خود که متأسفانه سهم بالایی از تجارت ایران را به خود اختصاص داده است، کنار برخی روشهای نامتعارف رفع تعهد ارزی دیگر مثل واردات طلا و از سوی دیگر بیش‌اظهاری واردات و کم‌اظهاری صادرات موجبات تشدید ناترازی تجارت خارجی کشور را فراهم کرده است، بر این مبنا مقامات ارشد دولتی بایستی با بررسی و نظارت در رویه‌های تجارت خارجی و مقرره‌های معیوب در حوزه واردات و صادرات مانع افزایش این ناترازی گردند.

به عنوان مثال : واردات آیفون رفرش و آی پک که حاشیه های زیادی را برای خود ایجاد کرده است. واردات تلفن همراه بالای 600 دلار به جای آیفون های نو و مستعمل که البته این اتفاقات بعد از به رسمیت یافتن ممنوعیت آیفون 14 و 15 و توقف خط تولید آیفون 13 اتفاق افتاد که منجر به بروز تخلفات بیشتر و برخورد کمتر شده است و همچنان شاهد رانت در حوزه واردات از طریق ارز صادرات اینگونه اشخاص هستیم.

در این میان واردات طلا هم به نوبه خود پای قاچاق را به کشور باز کرده است که در طی ماه های اخیر بر اساس تسهیلاتی که هیئت دولت در آذرماه 1401 مصوب کرد جهت واردات شمش طلا، شاهد افزایش عجیب واردات طلا به کشور بوده ایم آنچنان که 19 تن شمش طلا در طی 9 ماه اخیر سال جاری(1402)  وارد کشور شده است که خود رتبه چهارم اقلام وارداتی به کشور را دارد.

در نهایت این ساز و کارهای رانت جویانه بر اثر عدم نظارت کافی منجر به بروز بحران های تراز تجاری و ثبت رقم 12 میلیارد دلاری در وزارت صمت شده است.

 

 

کالای پیمانکاری | مازاد پروژه | صنعت پیمانکاری | شکت اندیشه صنعت مهرزاد اولین سایت مرجع فروش انواع کالای پیمانکاری و مازاد پروژه نو و استوک ویژه کلیه پیمانکاران در ایران

  • کلید واژگان
  • کالای-صنعتی-پیمانکاری-صنعت-پیمانکاری-مازاد-پروژه-مازاد-پیمان-صادرات-کشورهای-حاشیه-خلیج-فارس-جنس-دست-دوم-پیمانکاری-شرکت-گاز-اندیشه-صنعت

نظرات کاربران

یرای ثبت نظر وارد شوید